fbpx

DE BASIS

Je zit voor het eerst op de tribune op de Jaap Eden. IJshockey is de mooiste sport die er is, dat heb je snel gezien. Maar soms gaat het zo snel, dat je geen idee hebt wát je nou precies ziet. Waarom wordt er gefloten? Gaat die speler er nou af? En wanneer mag ‘ie er weer op? Je hoort de scheidsrechter fluiten en ziet hem vervolgens fanatiek gebaren, maar waarom? Vanaf nu kun je je telefoon er snel bij pakken, om te controleren wat er zich zojuist op het ijs heeft afgespeeld. De regels en de belangrijkste straffen in een notendop, voor jou uiteengezet in REF!?

HET SPEL

Het is vrij simpel: de Tigers moeten meer scoren dan de tegenstander. Met de stick, of per ongeluk via de schaats of een lichaamsdeel. De puck erin schoppen, dat mag niet. Het spel begint met een face-off en wordt ook op die manier voortgezet als het spel heeft stilgelegen. De ref laat de puck vallen tussen de twee tegenover elkaar gepositioneerde aanvallers. Tijdens de face-off staan alle andere spelers gepositioneerd aan de voor hen defensieve kant van de puck.We spelen drie periodes van twintig minuten. Officiële speeltijd, dus geen ruimte voor tijdrekken. De klok wordt stopgezet als het spel stilligt. Staat het bij het einde van de derde periode gelijk, dan wordt een sudden-death overtime gespeeld, waarbij de eerste goal goed is voor de winst. In de overtime gaat er bij beide teams een speler af. Staat het na de overtime nog gelijk, dan wordt de wedstrijd beslist met een shoot-out.

HET TEAM

Het team bestaat uit een goalie en vijf spelers; twee Defense-spelers en drie Forwards. Ze mogen doorlopend wisselen, zodat iedereen op het ijs er vol gas in kan gaan. Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt mogen de teams dit tijdens het spel doen, zolang de speler die eraf gaat maar binnen anderhalve meter van de bank is en niet aan het spel meedoet. Over het algemeen wordt met vaste lijnen gespeeld, wat betekent dat de twee verdedigers er vaak tegelijk afgaan. Hetzelfde geldt voor de drie aanvallers.

DE REGELS

Alle spelers mogen overal op het ijs komen, de goalie mag op een stoute avond tot aan de middenlijn. De puck mag worden meegenomen met de schaats en worden opgevangen met de hand. Het werkt het best om de puck met de stick te verplaatsen en dat komt dan ook het meest voor. De spelers hebben de vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Om de snelheid in het spel te houden wordt voor twee zaken wordt afgefloten:

 ICING

Als het team de puck voorbij de rode middenlijn schiet, tot aan over de rode lijn parallel aan het doel van de tegenstander.
Icing

OFFSIDE

Als spelers in de aanvalszone (voorbij de blauwe lijn) zijn voordat de puck daar is.

Offside

En het gaat er ruig aan toe op het ijs en veel is toegestaan. Bodychecking mag, mits een speler zijn schouder, heup of bovenlichaam gebruikt om een tegenstander aan te rijden. Deze speler moet op dat moment wel in bezit van de puck zijn. Checken tegen het hoofd mag niet en iemand checken die met zijn gezicht richting de boarding staat is ook niet toegestaan.

Ondanks dat er veel mag, kan het fysieke spel ook tot de nodige overtredingen en daarmee straffen leiden. Op de volgende pagina hebben we de belangrijkste aan de hand van de gebaren van de ref voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet welke overtreding er zojuist is begaan.