fbpx

DE STRAFFEN

Het verschil tussen een toegestane check en een straf is open voor interpretatie. Het blijft een bron voor onenigheid tussen fans, spelers en de ref. Kort gezegd zijn er twee soorten straffen te onderscheiden: kleine en grote.

 

KLEINE STRAFFEN

Spelers die een kleine straf krijgen worden voor twee minuten van het ijs gestuurd, zonder dat daarvoor een speler in de plaats kan worden ingezet. Scoort de tegenstander, dan eindigt de straf onmiddellijk. We zetten de meest voorkomende straffen voor je op een rijtje:

 

Voor het illegaal belemmeren van de tegenstander

TRIPPING

Je stick, knie, voet, arm, hand of elleboog gebruiken om een tegenstander te laten vallen.

HOLDING

De tegenstander in toom proberen te houden door deze met de hand vast te houden.

HOOKING

De tegenstander in toom proberen te houden door deze met de stick in de weg te zitten.

Voor het gevaarlijk gebruiken van de stick

sLASHING

Iedere harde slag met de stick op het lichaam, de handen of de stick van een tegenstander zonder dat dit gebeurt in een poging de puck te spelen.

HIGH-STICKING

Ieder contact met de stick boven de schouder van een tegenstander.

CROSS-CHECKING

De stick tussen twee handen pakken en de tegenstander daarmee een bodycheck geven.

Voor gevaarlijke fysieke fouten

ELBOWING

Je elleboog gebruiken om een tegenstander te checken.

ROUGHING

Een slaande beweging, met of zonder handschoenen aan, meestal richting het hoofd van de tegenstander, of een kleine schermutseling die geen grote straf waard is voor een van de spelers.

GROTE STRAFFEN

Een speler die een grote straf krijgen worden voor vijf minuten van het ijs gestuurd. Meestal gebeurt dit als er wordt gevochten. Beide spelers ontvangen dan vijf minuten straf. In dat geval kunnen deze spelers wel worden vervangen door een andere speler. Als een speler een grote straf krijgt die leidt tot (een poging tot) een blessure, dan wordt deze uit de wedstrijd gehaald. In dergelijke situaties moet een teamgenoot de straf voor deze speler uitzitten, zonder dat een vervanger mag worden opgesteld.

MISCONDUCT

Tien minuten straf voor buitensporige onsportiviteit.