fbpx

Tigers benutten tweede periode

16 december, 2019

Categorie: 2019-2020 | TIGER TALK

De Tigers bleven afgelopen weekend thuis voor de tweede ontmoeting met de OrangeGas Capitals dit seizoen. De wedstrijd in Leeuwarden eindigde in 1-4. In een goed gevulde Jaap Edenhal waren de Tigers de Capitals opnieuw de baas, al deed het begin anders vermoeden.

Drie periodes in een wedstrijd zijn niet alleen drie fases, het zijn ook drie kansen. De eerste kans voor Amsterdam liep uit op een gemiste. Hoewel het seizoen al een tijdje gaande is en de spelers elkaar inmiddels kennen, leken ze blind voor elkaar. Leeuwarden kwam evenmin in het spel en zo schaatsten beide ploegen om elkaar heen. In de veertiende minuut kwam het in het thuisvak van de Tigers tot een harde confrontatie. Tobias Kathan raakte slaags met Capital Gill Gobels en bekocht dat met vijf minuten strafbank en een game penalty wegens spearing. Kalle Pirinen zat voor de Tigers op de bank.

Net als afgelopen oktober – Amsterdam maakte toen pas in de drieendertigste minuut het eerste punt van de avond – liet de eerste goal lang op zich wachten. Ludo Okkema brak uit met een assist van Jildert Okkema. De Tigers verzuimden te verdedigen: 0-1 voor Leeuwarden.

Het bleek de wake-up call voor Amsterdam, dat door het incident met Kathan nog altijd met vier man speelde. Calvin Pohlman en Marino Bakker namen de puck mee naar het aanvalsvak, waar Michael Mackie-Kwist al paraat was en afmaakte: 1-1. Geen gewenste stand, wel een die mogelijkheden bood. De Tigers beseften dat ook en gingen in de tweede periode, hun tweede kans, direct vol gas tegen OrangeGas.

Leeuwarden was beter in de wedstrijd dan de eerste periode, maar kwam niet aan bod tegen het snellere en beter georganiseerde Tigerteam. Een aanval van de Capitals werd met gemak gestopt, verdediger Jasper Jaspers scoorde daarop met een assist van Calvin Pohlman zijn eerste goal van dit seizoen. Het betekende een 2-1 tussenstand. Jaspers bleef dichtbij het doel van Leeuwarden en gaf samen met Ivan Muso een assist aan Donny Pohlman, 3-1. Mick Vastenhouw hielp een paar minuten later Luca van der Genugten aan puck, 4-1. Na precies zes minuten betrekkelijke rust nam Vastenhouw de voorzetten van Nijs Hille en Connor Barette aan: 5-1

De Tigers speelden de derde periode snel uit. Na zestien seconden zette Billy Grapperhaus met assists van Lance van Duin en Bryan Hoogenraad Amsterdam op nog ruimere voorsprong: 6-1. OrangeGas kon het tempo niet bijhouden. Toch wist David Bartos met assists van Jildert Okkema en Gill Gobels een kwartier later op een onbewaakt moment toe te slaan voor Leeuwarden. 6-2. Veel haalde dat niet uit, want Zeb van Duin reageerde met assists van Luca van der Genugten en Mick Vastenhouw en maakte het verschil weer vijf. De resterende vijf minuten vielen er geen goals. Eindstand: 7-2.

De Tigers staan door hun tiende overwinning van dit seizoen nog steviger op de eerste plek. In de tweede periode lieten ze zien wat ze kunnen, de derde periode speelden ze hun voordeel uit. Prima! Probleem blijft de eerste periode. Niet door de eindstand, die maakt alles goed. Wel omdat de eerste twintig minuten (veel) beter konden en de Tigers – ondanks de goede resultaten – dit seizoen al vaker in de problemen kwamen door onder hun kunnen te spelen. De conclusie is dezelfde als twee maanden geleden in Leeuwarden: Amsterdam wint, maar is gewaarschuwd. De weg naar de play-offs is lang en heeft veel hindernissen. Volgende week zaterdag gaan de Tigers naar Den Haag. Zaterdag 28 december spelen ze om 18.00 thuis hun laatste wedstrijd van 2019 tegen Nijmegen.