fbpx

Amsterdam Tigers vs Red Eagles en Eindhoven Kemphanen:  Eind goed, al goed

30 januari, 2024

Foto’s: Yolanda Simarro

Na een matige start dit jaar leken de Tigers vorige week in de wedstrijd tegen Heerenveen hun weg terug te vinden. Het team had twee afspraken afgelopen weekend en speelde zaterdag de eerste, bedroevende wedstrijd uit in Den Bosch. Door de minimale winst op de Red Eagles was er zorg over de thuiswedstrijd tegen de Eindhoven Kemphanen.

Op de valreep ontsnapt

Terwijl de Tigers door slordig, inefficiënt spel en fouten in de opbouw niet in de partij komen, slaat underdog Den Bosch stevig van zich af. Met alle, over de hele wedstrijd minstens veertig doelschoten vangt Amsterdam voornamelijk bot. Na een foute pass van de Tigers in de vijfde minuut profiteren de Eagles van de chaos. Een forward speelt zich vrij en zet de thuisploeg op voorsprong. Tot de rust blijft het 1-0.

Amsterdamse pogingen de leiding in de wedstrijd over te nemen snijden geen hout, evenmin lukt het in te lopen op de achterstand. In de 37e minuut vinden Jim Vorster en oud gediende Calvin Pohlman een ontsnappingsroute voor de Tigers. Pohlmans jongere broer Donny maakt de klus af en scoort hiermee zijn eerste punt dit seizoen, 1-1. De Eagles laten er geen gras over groeien en vliegen zo’n dertig seconden later met de puck als prooi naar het Amsterdams doelgebied. Tigergoalie Lars Veltman, hij speelt dit seizoen zijn derde wedstrijd, staat opnieuw alleen tegenover een aanvaller van de Eagles en grijpt mis, 2-1

De tijd begint te dringen voor Amsterdam. Het team neemt een draconische maatregel door met empty net verder te spelen. Normaliter een logische stap bij een kleine achterstand op een gelijkwaardig tegenstander, anders is dat als die acht plekken lager staat. Vrij vertaald, een zorgwekkende situatie voor de koploper die tot de jaarwisseling een fantastisch seizoen speelde. De gelijkmaker, eveneens de honderdste goal van de Tigers dit seizoen, komt van diep. Een ruime minuut voor het eindsignaal rukt Calvin Pohlman op naar het Bossche doelgebied en draagt daar de zaken over aan Samu Poutanen, 2-2.  

Na een korte onderbreking keren aan Amsterdamse zijde Michael Mackie Kwist en Alberts Kirsons terug op het ijs voor de drie om drie sudden death strijd. Calvin Pohlman zet zijn shift voort en bevrijdt met hulp van beide ploeggenoten de Tigers uit een hachelijke situatie, 3-2.

In cijfers wint Amsterdam, wat prestatie betreft is de thuisploeg de winnaar. Ongetwijfeld kijken de Eagles beter terug op de avond dan de Tigers. Voor hen gloort hoop, de lucht boven de Jaap Edenhal is momenteel grauw en dreigend. Zeker met Hanen uit Eindhoven in aantocht die zondagavond thuis te gast zijn.

5 – 2 = 6!

De zorg om de thuiswedstrijd bleek storm in een glas water. De Tigers rekenden zondag af met het recente verleden en eindigden ruim in de plus tegen de Eindhoven Kemphanen. Helaas leed de club ook een zwaar verlies. Volkomen onverwacht overleed de moeder van twee spelers in de jeugddivisie. Zij was een zeer gewaardeerde hulp in de bench.

Na een indrukwekkende minuut stilte neemt Eindhoven het initiatief in een fysiek gespeelde wedstrijd met vurige, soms explosieve momenten. De Tigers bieden stevig tegengas en komen in de 18e minuut tijdens een powerplay voor de Hanen met een tegenaanval die Samu Poutanen en Stef Overweg voorbereiden en Alexander Karol succesvol afrondt, 1-0.

Eindhoven begint zeer gedreven aan de tweede periode en gijzelt de Tigers minutenlang in hun thuisvak. Als de druk is afgenomen, slaan de Hanen plotseling uit het niets toe, 1-1. De gelijkmaker van de stand is eveneens de gangmaker van een toch al enerverende partij, gaandeweg worden van beide ploegen meer spelers tijdelijk ondergebracht op de strafbanken. Binnen een krappe minuut schuiven drie Hanen en een Tiger aan. Calvin Pohlman gebruikt de Amsterdamse powerplay om orde op zaken te stellen en krijgt daarbij hulp van Tobias Kathan en Alexander Karol, 2-1. Met nog steeds een man meer op het ijs, volgt nummer drie na een voorzet van Lance van Duin aan Billy Grapperhaus.

Om schaatsverkeer richting het zuiden sneller af te handelen openen Alexander Karol en Alberts Kirsons een extra rijbaan naar Eindhoven, waar Stef Overweg als eerste gebruik van maakt: 4-1. Michael Mackie Kwist schaatst dezelfde kant op en neemt de puck mee voor Ryan Kölgen, 5-1. De Hanen sluiten de nieuwe route hermetisch af en kiezen voor een alternatieve verbinding met Amsterdams doelgebied, 5-2.

De wedstrijd lijkt zijn hoogtepunt voorbij in de derde periode. De gasten zoeken de weg naar huis en de Tigers missen kansen. De tijd gaat gestaag voorbij tot, met nog bijna twee minuten op de klok, twee Amsterdamse spelers wegens interference en high sticking van het veld worden gestuurd. Samu Poutanen zet in de hoogste versnelling koers op de goal van de Hanen, mist op een haar na, breekt met een euforisch thuispubliek aan zijn zijde opnieuw uit en heeft dit keer wel prijs, 6-2. De overige 25 seconden speeltijd slagen de drie Tigers erin vijf Hanen op veilige afstand te houden.

Een weekend dat dramatisch begon in Den Bosch kreeg thuis een goed einde. Met de ontknoping van het seizoen in zicht is het een geruststellende gedachte dat de Tigers de lucht hebben geklaard. Aanstaande zaterdag neemt de koploper van de competitie in de Jaap Edenhal tegen de Zoetermeer Panters de volgende hobbel.