fbpx

BURGEMEESTERLIJK BEGIN

30 september, 2018

Het nieuwe seizoen is eindelijk weer begonnen. De afgelopen weken waren er al enkele oefenwedstrijden, maar nu zijn de officiele potjes ook weer gestart. Voor de Amsterdam Tigers stonden er het eerste bekerweekend gelijk twee duels op het programma.

Op de vertrouwde zaterdagavond was Zoetermeer Panters in de Jaap Edenhal de eerste tegenstander. De clubs hadden elkaar onlangs al tweemaal getroffen in de voorbereiding en beide teams wonnen daarin een keer. Nu stond het affiche op het programma waar het er daadwerkelijk om zou gaan. Als feestelijke opening van het nieuwe seizoen werd speciaal burgemeester Femke Halsema uitgenodigd om de eerste puck te ‘droppen’. Ondersteund door haar zoon, jeugdspeler Bruno Oey, liet ze het gevulkaniseerde rubberen schijfje op het ijs kletteren. Vervolgens nam ze met haar gevolg plaats op de tribunes om naar het duel te gaan kijken.

Ze zal nog niet eens goed hebben gezeten of het was al raak. Een vlotte aanval kwam via de tandem Versteeg-Versteeg uit bij Stef Overweg, die binnen kon tikken. Lekker begin dus! Maar Zoetermeer herpakte zich vrij snel en amper drie minuten was het alweer gelijk. Daarna kregen beide teams hier en daar nog wat kansen, maar op wat straffen na gebeurde er niet veel noemenswaardigs meer in de eerste periode.

Periode twee begon opnieuw goed voor de Tigers. Al vrij snel kregen de Panters een straf en Amsterdam een goal. Het was een frommelgoal, waarbij John Versteeg het laatste tikje gaf. Protesten van onder meer de goalie van Zoetermeer leverden niks op en het arbitrale trio keurde de goal goed. Wat later kreeg Amsterdam een straf tegen. Meestal is het dan zo dat de kans groter is dat je een goal tegen krijgt, maar nu was het andersom. Door goed verdedigend werk kwam de puck in bezit van Michael Mackie-Kwist. Die zag goed de ruimte voorin en gaf een perfecte pass op John Versteeg, die de diepte in werd gestuurd en oog in oog met de goalie de beste man omspeelde en afrondde. Een short-handed goal dus, altijd een opsteker. In het restant van de periode probeerde Zoetermeer nog terug te komen in de wedstrijd. Ze drongen flink aan, maar het was ook duidelijk dat ze hun sterspeler Skop misten. Nadat Panter Van Rijswijk eerder nog een open schotkans op de doelpaal had geschoten, was het aan het einde van de periode wel raak voor hem. Daardoor eindigde de periode in 3-2 voor Amsterdam.

In de laatste periode viel op dat Zoetermeer, in tegenstelling tot de verwachting, in het begin niet echt aandrong, Toen ze dat langzaamaan wel begonnen te doen was daar opnieuw Michael Mackie-Kwist met een beslissende actie, al had hij daarbij wel wat hulp van de goalie nodig. Een hard schot leek op zich wel houdbaar, maar de puck viel over de glove van de goalie het doel in. Toch bleef het nog lang spannend. Het was goalie Jorrit Vos die met enkele goede saves de marge in stand hield. Dertien seconden voor het einde werd het toch nog 4-3, maar doordat het restant rommelig verliep, inclusief slecht uitgevoerde face-offs, kreeg Zoetermeer nooit echt de kans om nog wat uit te richten. Daardoor wonnen de Tigers hun eerste echte wedstrijd van het seizoen. En dat zonder sterkhouders Muso, Brekelmans, Kathan en Kars. De burgemeester zag dat het goed was.

Helaas kreeg het resultaat een dag later geen vervolg. Naast de genoemde spelers ontbrak op de zondag ook nog John Versteeg. Het team hield nog lang stand in Geleen, wat zich aardig versterkt heeft afgelopen zomer. Maar als snel bleek toch dat de Tigers aanvallend geen vuist konden maken zonder alle afwezige aanvallers. Toen Mackie-Kwist ook nog een overdreven boarding straf + game penalty kreeg, was er geen eer meer te behalen. De Tigers verloren uiteindelijk met 5-0, maar kunnen zich vasthouden aan het feit dat ze zich met een flink uitgekleed team lang konden weren tegen het complete team van Geleen.

Komend weekend opnieuw twee wedstrijden. Zaterdag thuis tegen Tilburg, dat al 27 goals tegen heeft gekregen in twee wedstrijden, en een dag later treden de mannen aan in en tegen titelfavoriet Heerenveen. Hopelijk zijn de mannen die zo gemist werden in de eerste wedstrijden er dan gewoon weer bij.