fbpx

Calvin Pohlman nog een jaar bij de Tigers!

18 juni, 2024

Categorie: 2024 - 2025 | INTERVIEW | Nieuws | TEAM

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Calvin Pohlman nog een jaar bij de Tigers blijft! Wij spraken Calvin over het succesvolle seizoen 2023/2024 en over het komende seizoen bij de Tigers.

Gefeliciteerd met het kampioenschap! Wat betekent deze titel voor jou?

Voor mij is het kampioenschap van onbetaalbare waarde. Het is een mijlpaal en ik ben trots dat het eindelijk lukte. Ik ga al wat jaartjes mee en op dit niveau haalden we niet eerder het kampioenschap binnen. Dus je kunt je voorstellen dat de ontlading onbeschrijfelijk is.

Wat ging er door je heen tijdens de laatste momenten van de beslissende wedstrijd?

De laatste secondes wist ik dat de titel binnen was. Toen de 4-3 van de Nijmegen werd afgekeurd, twee Devils naar de strafbank moesten en wij een powerplay hadden, was het een kwestie van de partij uitspelen en stond ik al een beetje te springen. Toch kwamen vlak voor het eind de zenuwen. Ik besefte steeds meer dat het kampioenschap binnen was, maar mocht eigenlijk niet zo denken. Als die 4-3 was goedgekeurd, had er nog van alles kunnen gebeuren.

Wat waren de belangrijkste factoren voor jullie succes?

Het hele seizoen waren we een collectief en ons team heeft een brede en kwalitatieve selectie, in mijn ogen qua breedte de beste die er is in onze divisie. Als je 3 of 4 lijnen hebt die kunnen draaien, heb je een voorsprong op andere teams. De coaches speelden daar goed op in en gebruikten het hele seizoen om tot de juiste samenstelling van het team te komen. We creëerden een fantastische eerste lijn met de importspelers. Die waren van grote waarde en zetten een mooie productie op het scorebord. Daarmee zeg ik overigens niet dat we de beste spelers hebben van de competitie. Diepgang en verbinding in het team is daarom cruciaal voor succes. In de play-offs heb je iedereen nodig. Bijvoorbeeld Jake White ontpopte zich helemaal in de tweede helft van het seizoen. Als een speler niet goed in de wedstrijd zit, heb je nog steeds een ploeg die die hem kan meenemen. Zo heb je een sterke unit en we hebben gewoon een leuk team. We zijn een hechte groep met  een goede verdeling tussen jong en oud.

Wat was volgens jou het keerpunt in de weg naar de titel? 

Na de feestdagen zaten de buikjes vol en gingen we langzamer. Het seizoen daarvoor was dat ook zo. Toen begonnen we niet zo sterk en reden te makkelijk naar de kerst toe. Vorig jaar waren we in de beginfase erg aan het zoeken. Ik denk dat onze sterkste fase eind november/begin december was. Toen versloegen we Leeuwarden twee keer en wonnen uit in Eindhoven. Daarna volgde een pauzetje en ging het even niet goed. De kunst is daaroverheen te stappen en verder te gaan. Door ingeslopen onzekerheid is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is dan aan de coaches om de rust te bewaren en terug te gaan naar wat werkt. Als het wat minder gaat, overweeg je alles te veranderen. Je moet proberen dat te laten. Toch vind ik de gedachte niet zo gek en misschien ook niet slecht. Stel je voor dat alles van een leien dakje gaat en zo aan de play-offs begint. Dan speel je twee wedstrijden en kan het zomaar zijn afgelopen. In de halve finale gebeurde dat bijna. Die eerste wedstrijd tegen Zoetermeer was cruciaal. Ineens stonden we met 1-5 achter. Onze coach John Versteeg en ik keken elkaar aan en ik zei: doe alsjeblieft een time-out. Na de onderbreking nam Michael Mackie-Kwist het team mee. Hij gaf weer energie. Mackie ging, dus moesten wij volgen. Zo zie je hoe een speler van een klein verschil een groot verschil kan maken in het team. Hij zorgde voor het vertrouwen om naar de finale toe te werken.

Wat was het meest memorabele moment van dit seizoen voor jou, buiten het kampioenschap?

Met mijn zoontje op het ijs staan. IJshockey is mijn passie en een belangrijk aspect van mijn leven. Als je dan met die kleine van je op het ijs bent, is dat heel mooi.

Wat ïnspireerde je het meest dit kampioensjaar?

Ik denk de chemie tussen John en Marat. Ze waren een heel goed duo, er was veel respect voor John. Marat verraste ons met zijn strategische inbreng. Dat was van enorme waarde. Maar er zijn meer mooie momenten. Samu Poutanen maakte fantastische goals. Alexander Karol en Jake White maakten sprongen in hun ontwikkeling. Tobias Kathan had goede leiderschap skills. Eigenlijk kan ik iedereen opnoemen. Andere memorabele moment waren tijdens de finalereeks. Ik had twee schorsingen achter de rug, zette uiteindelijk de knop om en scoorde in de play-offs meer dan alle maanden daarvoor. Zes keer scoren in twee wedstrijden in een finale, waarvan vier keer thuis voor eigen publiek is een scenario dat je zelf niet schrijft. Zo was de finale heel memorabel.

Zijn er nu het kampioenschap binnen is meer doelen die je zelf en met de Tigers wilt bereiken?

Twee keer kampioen worden is beter dan één keer! Waar ik het meest trots op ben is dat onze organisatie echt stappen heeft gemaakt. Kijk naar het toegenomen aantal toeschouwers of de jongens die nu voor Amsterdam willen spelen. Een mooi streven is dat wij een voorbeeld zijn voor de jeugd en een club zijn die alles kan faciliteren voor de jongens om het spel mogelijk te maken en de fans een fantastisch avondje uit geven. Ik hoop op zo’n mooi seizoen dat iedereen het leuk vindt om fantastisch ijshockey te zien in Amsterdam.

Zijn er specifieke aspecten van je eigen spel waar je aan wilt werken?

Als ik afgelopen seizoen evalueer, wil ik dit jaar vooral mijn koppie erbij houden. Als ik vertrouwen heb in mezelf en fit ben om weer aan de slag te gaan, weet ik wat kan. Ik wil vooral aan het mentale aspect werken. Dat is erg belangrijk in de sport en wordt onderschat. Daarnaast wil ik weer gaan scoren!

Veel teams zijn al bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. Wat moeten de Tigers doen om de titel opnieuw binnen te halen?

Een goede verdediger die achterin de dienst uitmaakt tijdens powerplays is heel erg welkom. Verder bouwen we voort op het op fundament van afgelopen seizoen. Alles moet weer kloppen. Ik verwacht dat de eredivisie verder groeit, dus het is een vereiste dat we in topvorm zijn om weer voor het kampioenschap te gaan.

Afgelopen seizoen was een goed eredivisie seizoen, meer mensen vinden de sport. Hoe komt dat en wat is nodig om ijshockey nog bekender te maken?

Als ergens wat te beleven is, trekt dat mensen. Wij hebben een mooie sport met een hoge amusementswaarde en een eredivisie die heel toegankelijk is. We moeten een leuk spelletje op het ijs spelen en betrokken zijn met de fans. Horeca, parkeergelegenheid en andere faciliteiten rond de ijsbaan moeten goed zijn geregeld. Mond-tot-mondreclame en social media kunnen we nog optimaliseren. Een mooie nieuwe hal helpt ook!

Wil jij Calvin ook komend seizoen weer in actie zien? Koop dan snel een Early Bird seizoenkaart!
De Early Bird actie is geldig tot en met 1 augustus dus profiteer snel van deze mooie kortingsactie!