fbpx

DRIE VERSNELLINGEN, ACHT PUNTEN

06 januari, 2020

Categorie: 2019-2020 | TIGER TALK

Foto: All4you Photography

De Tigers schaatsten 2020 in met een thuiswedstrijd tegen GIJS. De vorige ontmoeting in Groningen was een spannende strijd die eindigde met 3-5. Net als afgelopen jaar kwam het publiek massaal naar de Jaap Edenhal.

De eerste versnelling

Het team van GIJS, begin dit jaar nog favoriet voor het kampioenschap, had er al een lange reis op zitten toen ze het Amsterdamse ijs opgingen. De Tigers bespaarden ze extra kilometers door de Groningers in hun thuisvak te houden. De hierdoor beperkte speelruimte belemmerde ze de puck rond te spelen en ruimte te vinden voor een geslaagde aanval. De Groningse goalie Tom Korte is door de jaren heen wel wat gewend voor zijn doel en wist zijn afweergeschut te hanteren. GIJS ontsnapte uit het thuisvak nadat James Mercer twee minuten op de Amsterdamse strafbank zat voor Crosschecking. Alexander Zimbelmann brak de wedstrijd open door razendsnel toe te slaan voor Groningen: 0-1.

De strafbank van GIJS raakte vaker bezet, kort voor rust speelden de Tigers met twee man meer. Tobias Kathan kreeg assists van Billy Grapperhaus en Rocco van Hoorn en scoorde met een prachtig lang schot het eerste punt voor Amsterdam: 1-1. Niet de gewenste, maar zeker geen slechte stand om de rust mee in te gaan tegen de sterke nummer drie uit het Noorden.

De tweede versnelling

Amsterdam schakelde op en gaf zichzelf meer ruimte op het ijs. De puck ging nu wel rond en dat keerde zich na zeven minuten al uit met een opnieuw door Kathan gemaakt goal: 2-1. John Versteeg en wederom Rocco van Hoorn gaven de assists. Versteeg vond vijf minuten later op sublieme wijze alleen de weg naar de Groningse goal: 3-1. In de zestiende minuut kwam Michael Mackie-Kwist met een soortgelijke aanval oog in oog met Korte te staan, maar de puck miste het net. Een minuut later deed Mick Vastenhouw een poging die het scorebord niet haalde. Raak of niet, de vrees dat Amsterdam het zwaar zou krijgen door niet scherp te zijn bleek ongegrond.

De derde versnelling

De Tigers hielden de zaken goed op orde en streken plooi in de eerste twee periodes – domineren maar te weinig scoren – glad. Te beginnen met Man of the Match Luca van der Genugten, die met assists van Donny Pohlman en James Mercer tijdens een powerplay de voorsprong vergrootte: 4-1. Oudste lid van het team en sniper John Versteeg benutte de volgende powerplay en maakte de 5-1. Jongst gediende Billy Grapperhaus gaf aan en bleef de oude garde van dienst door de puck naar Ivan Muso te spelen. Hij zorgde voor de 6-1.

Inmiddels zinderde het in de bomvolle Jaap Edenhal. Groninger Jasper Huizinga was minder enthousiast over de gang van zaken en raakte in de clinch met de scheidsrechter. Hij moest het veld af wegens Abuse of Officials. De volgende powerplay voor Amsterdam resulteerde in het zevende punt voor de Tigers. Donny Pohlman verzilverde de assists vanJames Mercer en Luca van der Genugten. Mick Vastenhouw en Nijs Hille gaven in de laatste minuut de laatste voorzetten van de avond, waar Van der Genugten de laatste goal uit maakte: 8-1.

Een prachtig begin van 2020, zeker na het goede nieuws dat de Eindhoven Kemphanen, de nummer een van de andere poule, op de valreep van 2019 voor het eerst dit seizoen verloor. Hijs Hokij Den Haag, dat met 3-0 en 4-8 werd verslagen door Amsterdam, stuurde de Kemphanen met 7-2 verlies naar huis. Gelukkig nieuwjaar!

De Tigers spelen zaterdag 11 januari tegen de UNIS Flyers in Heerenveen. Zondag 19 januari wacht weer een wedstrijd in eigen huis. Om 17.45 uur valt de eerste puck in de wedstrijd tegen de Tilburg Trappers.