Logo banner

EEN OUDERWETSE WEDSTRIJD

2020-2021 TIGER TALK / 2 oktober 2020

Na een aarzelend begin in Den Haag en winst op Leeuwarden spelen de Tigers hun generale repetitie tegen het BeNe League team van de Zoetermeer Panters. In een oefenwedstrijd is winnen of verliezen niet het belangrijkst. Winst van deze avond is een prachtige, gelijk opgaande partij waar alles in zat: snelheid, actie, op zijn tijd een opstootje en veel spanning. IJshockey waarbij buiten coronatijd - als de zalen vol zijn - het dak eraf gaat.

Foto's: Robert Bos

De Panters kwamen met hun eerste team, dat in de BeNe League speelt, naar de Jaap Edenhal. Amsterdam verruilde deze competitie vorig seizoen voor de Eerste Divisie. Toch is het een weerzien met oude bekenden, zoals Martijn Geerligs en Dean Versteeg, die in het seizoen 2018/2019 nog voor de Tigers streden. De Panters kwamen hun oude coach Ondrej Kratky tegen, maar nu als steun en toeverlaat van Amsterdam.

In de BeNe League waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Amsterdam liet zien nog steeds van hetzelfde kaliber te zijn als hun Zoetermeerse oud-concurrenten. Na tweeenhalve minuut zette de vorig seizoen uit Den Haag aangetrokken Luca van der Genugten met assists van Michael Mackie-Kwist en Kami Kortelainen de Tigers op 1-0 voorsprong. Het als een geoliede machine draaiende Amsterdamse team blijft de Panters domineren en heeft genoeg kleingeld voor de jukebox, maar de muntjes vallen steeds net naast de gleuf. De teams gaan met 1-0 de rust in.

De Tigers wisten dat dat kans zou bestaan dat de Panters na de eerste onderbreking strijdbaarder zouden terugkomen; het team won vorige week met 1-11 in Utrecht en ging wellicht daarom in slaapstand van start. Dat bleek het geval. Vier minuten na de eerste onderbreking schoot Zoetermeer de gelijkmaker tegen de touwen. Mogelijk dat de Tigers door hun 12-2 winst op Leeuwarden en eerdere voorsprong op de Panters een versnelling terugschakelden, al was dat niet aan hun spel te zien. Ze hielden Zoetermeer kort en vuurden onophoudelijk op de goalies post.

De strijd bleef gelijk opgaan. Zoetermeer, dat als BeNe Leagueteam erop gebrand is van een Eerste Divisieteam te winnen, brak ondanks een powerplay voor de Tigers in de vierendertigste minuut door de verdediging van de goed keepende Jamie Missler: 1-2. Wat tijdens de powerplay niet lukt, maakt Amsterdam meteen daarna goed. John Versteeg speelde de puck naar Ivan Muso en hij op zijn beurt  naar Michael Mackie-Kwist, die de orde in het Panterdoel verstoorde: 2-2. Beide ploegen gingen met gelijke stand de tweede pauze in.

Zoetermeer liet er in het vervolg geen gras over groeien. De Panters waren nog geen halve minuut terug op het ijs toen ze weer toesloegen. Donny Pohlman maakte, met hulp van James Mercer en Rocco van Hoorn, in een tegenoffensief de 3-3. Even later was het weer raak voor Zoetermeer, 3-4. De Tigers incasseerden de tegenslag zonder zich uit het veld te laten slaan en streden onverminderd door. Ondanks een dubbele powerplay speelden ze de drie overgebleven Panters niet voorbij.

In een uiterste poging om de overtime te bereiken, namen de Tigers nam nog een time-out; Missler ging eraf om plaats te maken voor een extra speler. Tijdens de zenuwslopende ontknoping met daarin meerdere bijna-goals hijgden de Tigers de Panters tot de laatste seconden in de nek. Voor Amsterdam klinkt het eindsignaal uiteindelijk net te vroeg.

De conclusie na deze wedstrijd is er een om vrede mee te hebben: a een jaar afwezigheid in de BeNe-League kunnen de Tigers deze avond nog blijkbaar nog steeds goed meekomen met het niveau van de hoogste competitie.

Zaterdag 10 oktober begint in Groningen het reguliere seizoen voor Amsterdam. Een week later spelen ze thuis tegen Leeuwarden.