Logo banner

TIGERS LEIDEN FINALESERIE NA REVANCHE OP OVERVERHITTE KEMPHANEN

2019-2020 TIGER TALK / 9 maart 2020

Foto: Yolanda Simarro

Na een grillige wedstrijd in Eindhoven is de eerste ronde van de finale voor Amsterdam. De Tigers versloegen de Kemphanen overtuigend met 3-8. Een klap die de Eindhovense spelers en hun aanhang moeilijk konden incasseren.

Met het kampioenschap in het vooruitzicht gaven beide ploegen vol gas. Het mondde uit in een bizarre wedstrijd. De Kemphanen begonnen sterk, hielden Amsterdam in hun thuisvak en kwamen een paar keer gevaarlijk dicht bij de Amsterdamse goal, die tot twee keer toe goed werd beschermd door Jaimy Missler. Na bijna drie hectische openingsminuten voor het doel van Amsterdam sloeg het roer om. Terwijl James Mercer op de Amsterdamse strafbank zat voor Tripping brak Zeb van Duin uit, omspeelde de keeper en scoorde short-handed de 0-1.

De Tigers kregen de smaak te pakken. Met beide teams compleet op het ijs zette John Versteeg na een assist van James Mercer de stand op 0-2. De Kemphanen gingen zwaar gebukt onder de Amsterdamse druk en verloren de controle op hun spel en emoties. Ze veinsden verwondingen, schreeuwden en scholden erop los. Rastislav Veres ging met een dubbel minor penalty naar de Kemphanenstrafbank wegens Crosschecking en Tripping. Lance van Duin benutte de powerplay acht seconden later: 0-3.

De Kemphanen leken radeloos. Een nieuwe truc werd uit het hanenhok gehaald. Mike Verschuren ging theatraal naar de grond om de Tigers een straf aan te smeren. Het werkte averechts. Geen Tiger, maar Verschuren zelf mocht plaatsnemen op de bank. Hij kreeg twee minuten voor 'Unspo'. In ondertal konden de Kemphanen wonderwel wat schade aanrichten. Rastislav Veres' terugkeer op het veld werd iets te laat opgemerkt, waardoor hij munt kon slaan uit de assist van Ricky van de Boom. Hij maakte de 1-3.

De situatie werd er niet beter op voor Eindhoven. Ivan Muso passte na een face-off de puck naar Donny Pohlman, die met een fraai schot in de rechterbovenhoek de voorsprong van de Tigers vergrootte naar 1-4. Mike Verschuren en Arthur van den Hout moesten met minor penalties van het veld voor respectievelijk Late Hit en Abuse of Officials. Hun teamgenoten doorstonden de powerplay. Na een uitbraak van John Versteeg en Michael Mackie-Kwist eindigde de puck via de Eindhovense goalie voor de voeten van Calvin Pohlman, die in een leeg doel kon binnentikken. 1-5.

De Kemphanen graaiden schaamteloos in hun trukendoos, wat voor genante situaties zorgde. Ze duwden, sloegen en zochten de confrontatie met de scheidrechters, die zich nog altijd niet van de wijs lieten brengen. Zes minuten en diverse met minor penalties bestrafte incidenten later speelden Pohlman en Mackie-Kwist de puck naar Sam van Duin die met opnieuw een schot in de rechterhaak de 1-6 maakte. Eindhoven krabbelde twaalf seconden daarna even op; Rastislav Veres strafte gebrak aan communicatie in de Amsterdamse defensie af. 2-6.

Kort daarop ging Veres met steun van paramedici van het ijs na een harde botsing met de boarding. Het was voor Kemphaan Arthur van den Hout de aanleiding om de spelersbench te verlaten en een matpartij met de Tigers te beginnen. Hij werd met vijfentwintig minuten van het veld gestuurd voor Fighting en mist hierdoor de komende twee wedstrijden, waaronder de volgende in Amsterdam. Veres keerde in de derde periode schier ongeschonden terug.

Amsterdam begon na twee - ook voor ervaren spelers - zeer ongebruikelijke periodes zonder kopzorgen aan de laatste twintig minuten.De spanningen liepen verder op. In de dug-outs van beide ploegen klonken boze geluiden en op de tribune ontstond tumult. Twee Kemphanenaanhangers drongen het vak in van de Tigers-supporters, die provocerende teksten naar de Kemphanen riepen.

De Eindhovense spelers bleven zich op miraculeuze wijze herstellen van alle verwondingen waarvan de oorzaak steeds onduidelijk was. De Tigers bleven doorgaan met spelen. John Versteeg zette de stand op 2-7. Hij veranderde een schot van Sam van Duin met een subtiel tikje van richting. Michael Mackie-Kwist pegelde daarna met een slapshot de 8-2 tegen de Eindhovense touwen, uit assists van Ivan Muso en James Mercer.

Het door de oververhitte Kemphanen opgevoerde drama werd beloond met veel tijdstraffen. Niek Clermonts greep - in combinatie met slaande bewegingen - een scheidrechter vast. Net als Van den Hout mist hij de volgende twee wedstrijden. Het spel van Eindhoven leverde toch nog een goal op. Mike Verschuren besloot de avond in de laatste minuut met 3-8 en kon gelijk van het ijs voor Other Offence.

De voorspelling dat de Tigers het na een eerdere nederlaag de tweede keer beter zou doen tegen Eindhoven is uitgekomen. Een kentering die de Kemphanen niet konden verkroppen. Zaterdag 14 maart zet de strijd zich voort in de Jaap Edenhal. We hebben nog een overwinning nodig voor het kampioenschap.