Logo banner

Tigers door naar de finale!

2019-2020 TIGER TALK / 4 maart 2020

Foto: Yolanda Simarro

Vorige week schakelden de Tigers Leeuwarden uit in de kwartfinale van de play-offs. Afgelopen weekend was Groningen de volgende hindernis voor Amsterdam. De teams stonden twee keer tegenover elkaar.

Jaap Edenhal

De eerste ontmoeting was in Amsterdam. De opdracht voor GIJS was duidelijk: met fysiek spel proberen de Tigers te ontregelen. De eerste minuten leek deze tactiek te werken. Even had het de schijn dat Groningen iets sterker was. De Tigers hadden de Groningse methode al gauw door en ondermijnden deze. IJsridders van het eerste uur James Mercer en Michael Mackie-Kwist voorzagen hun collega en oudgediende Calvin Pohlman van een assist en de uitkomst was de 1-0. De Tigers beseften dat de eerste klap een daalder waard is en hielden de druk erop. Michael Mackie-Kwist maakte met hulp van Calvin Pohlman en John Versteeg de volgende goal. Pohlman schoot vijf minuten later tijdens een powerplay opnieuw raak na voorbereidend werk van Versteeg en Rocco van Hoorn. 3-0. Een mooie stand om de eerste onderbreking mee in te gaan. Zo geschiedde.

GIJS had in de tweede periode nog steeds geen antwoord op de Amsterdamse overmacht. Het trio Versteeg, Pohlman en Mackie-Kwist cirkelde weer rond bij de Groningse doel. Eerstgenoemde scoorde, de andere twee zorgden voor de voorbereidingen: 4-0. De Tigers bleven de boventoon voeren. Zonder veel moeite doorstonden ze een dubbele powerplay van GIJS. Door de ruime voorsprong en de voor morgen geplande afspraak in Groningen gingen ze rustiger aan doen. Terloops schaatste Rocco van Hoorn het thuisvak van Groningen in - dat nog amper door GIJS was verlaten - en tikte de voorzet van Luca van der Genugten in de goal. Het betekende de 5-0. Groningen deed nog een paar verwoede pogingen over de blauwe lijn te komen, maar slaagde daar amper in.

De snelheid ging eruit in de derde periode. De Tigers werkten rustig naar het einde en bewaarden hun slotoffensief voor morgenavond. Aan Groningse zijde werd nog hard geknokt. Het team kreeg iets meer grip op het spel. Tomas Krukovski sloeg toe met een assist van Demian Slopsema en maakte de 5-1. De eerste tegengoal voor de Tigers in meer dan 200 minuten.  In de overige zes minuten werden beide goalies niet meer voorbij gespeeld. Op de supporterstribune van de Tigers was het onrustig. De altijd provocerende aanhang uitte met leuzen hun bezorgdheid over het gender van een van de scheidsrechters, die de strafbankdeur opende en een waarschuwing gaf. Even later was de koek op en klonk het eindsignaal. De eerste overwinning was binnen, alle ogen waren gericht op morgen.

Groningen

Amsterdam deelde wederom de lakens uit in een grimmiger partij dan gisterenavond. De eerste periode vielen er geen goals. Straffen waren er wel, waaronder een van twee plus tien minuten voor Michael Mackie-Kwist wegens Checken tot he Head. De Groningse strafbank bleef vooralsnog leeg.

In de tweede periode trokken de Tigers de duimschroeven aan. John Versteeg scoorde na ruim een halve minuut uit een assist van Luca van der Genugten. De sfeer sloeg gaandeweg om. Kevin Zimbelmann werd voor boarding met vijf plus twintig minuten naar de Groningse kleedkamer gestuurd en Fenno Mulder zat twee minuten op de strafbank van GIJS wegens Roughing. Calvin Pohlman kreeg een minor penalty voor Unsportsmanlike Conduct. De volgende twee goals vielen tijdens powerplays en zijn opnieuw van John Versteeg. De assists kwamen weer van Luca van der Genugten en nu ook Rocco van Hoorn: 0-3.

Calvin Pohlman opende de derde periode met de vierde goal. Even later zorgden hij en Tobias Kathan ervoor dat John Versteeg in een powerplay zijn vierde keer kon scoren. De Groningse strafbank bleef gevuld, de 0-6 van James Mercer uit een voorzet van Michael Mackie-Kwist viel eveneens tijdens een powerplay. Groningen vocht al lang niet meer om een plek in de eindfinalke, maar bleef strijden om een punt. Vijf minuten voor het eind slaagde Tomas Krukovski erin GIJS niet helemaal met lege handen naar huis te laten gaan. Net als in de heenwedstrijd redde hij de Groningse eer: 1-6. Calvin Pohlman zorgde uit een assist van Luca van der Genugten voor het slotakkoord. Het werd in Groningen 7-1.

Het steeds meer op gang gekomen Amsterdamse team liet opnieuw zien in de eerste divisie de teugels stevig in handen te hebben. De finale is een feit en zal - niet geheel verrassend - tegen de Eindhoven Kemphanen zijn, die de Unis Flyers Heerenveen uitschakelden. Zaterdag 7 maart is de eerste confrontatie in Eindhoven, een week later komen de Kemphanen naar Amsterdam.