Logo banner

Vriendschappelijk toernooi wordt verbeten strijd

2019-2020 TIGER TALK / 17 september 2019

Afgelopen zaterdagavond reisden de Tigers af naar Eindhoven voor de Kempen Cup. In dit vriendschappelijk toernooi speelden ze hun eerste partij van dit seizoen. Hoewel... Vriendschappelijk is niet het juiste woord voor de wedstrijd tegen het BeNe Leagueteam van de Tilburg Trappers.

Vorig seizoen boterde het ook niet tussen de Amsterdammers en de Tilburgers. De thuiswedstrijd van de Tigers ontaardde in de derde periode in een NHL-achtige kloppartij met de Brabanders. Het afgelopen weekend in het zuiden leek het vervolg daarop.

De eerste (bijna) negen minuten bleven straffeloos. Trapper Jonas Steeno had de premiere, hij werd als eerste twee minuten naar de kant gestuurd voor Roughing. Twee minuten later viel de beurt aan Amsterdam, Kalle Pirinen ging twee minuten van het ijs voor Tripping. Een haasje over volgde, de strafbankdeur opende opnieuw voor Tilburg en kort daarop weer voor Amsterdam. Gescoord werd er niet.

In de tweede periode was het een speler van de Brabantse ploeg die na zeventien seconden het spel moest onderbreken voor Delaying The Game. Ondanks de Penalty Kill scoorde Trapper Eruan Hendriks amper een minuut later, de assist was van Jonas Steeno. Tiger Connor Barette (assists van Jasper Jaspers en Mick Vastenhouw) benutte de powerplay en maakte binnen een halve minuut de stand gelijk. Tilburger Bryan Vos moest negentig tellen later honderdtwintig tellen uit het spel voor Slashing. Acht seconden daarna zat Donny Pohlman twee minuten op de Amsterdamse strafbank voor een Late Hit.

Tilburg liep uit, Bryan Vos, Ceaney van Uijtrecht (assists van Jonas Steeno en Remco Hamers) sloegen binnen een minuut twee keer toe: 3-1. Vervolgens mocht Trapper Diego Kleijssen twee minuten op de strafbank plaatsnemen voor een Late Hit.
Tiger Calvin Pohlman was de eerste zwaargestrafte speler van de avond. Hij moest tien minuten achter de boarding zitten voor Unsportsmanlike Conduct. Tot slot vulde Brent van der Boom twee minuten de Tilburgse strafhoek wegens Charging.

Hoog tijd voor rust en een vreedzamere derde periode, zou je denken. Dat bleek een illusie. Tiger Zeb van Duin ging er twee minuten af voor High Sticking, toen Calvin Pohlman zijn straf er net op had zitten. Tilburg had inmiddels zijn vierde punt gemaakt.

Oud zeer kwam boven en de escalaties en straffen volgden elkaar rap op. Driemaal twee minuten voor Brent van der Boom wegens Roughing en Interference, Tiger Connor Barette kreeg dezelfde sancties opgelegd. Van het tweetal pakte Tilburg de bonus: tien minuten erbovenop voor Roughing.  Calvin Pohlman, Tobias Kathan en (met opnieuw een assist van Jasper Jaspers) werkten aan een opmars: 4-3. Dat was reden voor Tilburg om een time-out te nemen.

De teams hadden het vervolgens opnieuw met elkaar aan de stok. Tiger Kalle Pirinen kreeg twintig en vijf minuten voor Spearing, waardoor hij de volgende wedstrijd zou missen. Teamgenoot Julian Berteling, die in de voorbereiding meedoet en later bepaalt of hij dit seizoen meespeelt in de Eerste Divisie, moest er een halve minuut later aan geloven met twee keer twee minuten voor Roughing, waarbij later nog tien minuten werd opgeteld. De scheidsrechter legde Trapper Remco Hamers een nog iets hogere straf op: driemaal twee minuten plus tien minuten, eveneens voor Roughing.

Tiburg speelde met een man meer verder en vond opnieuw de goal: 5-3. De Tigers namen vervolgens de gok en speelden zonder goalie Jeremy Borgman door. Ondanks de vervangende extra veldspeler werd het twee seconden voor het eind toch 6-3.

Geen stand die je wilt, zeker niet omdat Amsterdam de betere partij was die door inschattingsfouten goals tegen kreeg. Qua sancties wonnen de Brabanders minder ruim: 14-13. Maar dat is slechts voor de statistieken. 

Wedstrijd 2: Amsterdam Tigers - Eindhoven Kemphanen

De tweede en laatste wedstrijd afgelopen weekend ging om de derde plaats in de Kempen Cup. Deze wedstrijd was minder venijnig dan het treffen met de Tilburg Trappers, al ging het er in de zestig minuten tegen de Eindhoven Kemphanen ook pittig aan toe.

De Tigers namen in de derde minuut het voortouw. Calvin Pohlman schoot de puck voorbij de Eindhovense goalie,  Billy Grapperhaus gaf de assist. De Kemphanen kwamen in verweer, maar meer dan een Minor Penalty voor Hooking leverde dat niet op. Jasper Jaspers, uit een assist van Mick Vastenhouw en Connor Barette, zette Amsterdam vervolgens op 2-0. Vier minuten later knokte Eindhoven zich naar 2-1. Daar bleef het bij wat goals betreft voor deze periode. De strafbanken werden nog vier keer bezet door de Tigers en driemaal door Eindhoven.

Kort na het begin van de tweede periode hadden beide ploegen alweer een man op de strafbank zitten, te beginnen met Eindoven. Calvin Pohlman vond tijdens de Penalty Kill opnieuw de goal van de Kemphanen, Rocco van Hoorn maakte dit mogelijk. 3-1. De Kemphanen kregen nog een tijdstraf, wat Calvin en Donny Pohlman gelegenheid gaf Billy Grapperhaus te laten scoren: 4-1. Eindhoven liep uit qua tijdstraffen. Toen Connor Barette, uit assists van Jasper Jaspers en Calvin Pohlman, het vijfde punt voor Amsterdam maakte, waren al vier vechthanen met korte tijdstraffen van het ijs gestuurd. Aan Amsterdamse zijde zat alleen Mick Vastenhouw twee minuten uit voor Roughing.

De vijfde goal viel in slechte aarde bij Eindhoven. Kemphaan Willem Gloudemans haalt met Kneeing een Game Penalty. Eindhoven stelde het tijdelijk met twee man minder, maar wist short-handed toch te scoren: 5-2.  Calvin Pohlman ging in de laatste minuut vervroegd met pauze en keerde in de derde periode iets later terug: twee minuten voor Holding.

Er volgden in de derde periode veel sancties voor Eindhoven. Een selectie: Tripping, Hooking, Kneeing en Abuse of Officials. Voor dat laatste kreeg Jordy Plug twee plus twintig minuten. Voor hem hield de wedstrijd op. Desondanks klommen de Kemphanen in korte tijd naar 5-4. Vervolgens moest Eindoven weer een haan missen wegens het opnieuw beledigen van de scheidsrechter. Donny Pohlman sloot, uit assists van respectievelijk big bro Calvin Pohlman en Billy Grapperhaus de wedstrijd af: 6-4. 

De zege op Eindhoven levert de Tigers de derde plek op in Kempen Cup. Terug naar huis en op naar meer! Aanstaande zaterdag wordt in Dordrecht de laatste oefenstrijd voor de competitie gespeeld.

Een ding is zeker. De zomerslaap is voorbij, de Tigers zijn wakker.