Logo banner

Lions king op Amsterdams Tigerijs

2019-2020 TIGER TALK / 4 november 2019

Foto: Yolanda Simarro

Ter voorbereiding op het seizoen speelden de Tigers en de Lions eerder dit najaar een vriendschappelijke wedstrijd in Dordrecht. Amsterdam won deze generale repetitie, maar was nog niet helemaal tevreden. Afgelopen zaterdag was thuis de herkansing.

Wie voor een spannende wedstrijd kwam had een topavond in een goed gevulde Jaap Edenhal. Helaas sloot de strategie van de Tigers daar niet op aan.

Amsterdam, dat voor het eerst dit seizoen met een bijna compleet team streed, zette meteen druk op de Lions. Aanvankelijk werkte deze aanpak. De puck verliet het Dordtse thuisvak amper en met een reeks aanvallen van Amsterdam was het wachten op het eerste punt. Zou je denken.

In de tiende minuut waren de Lions voor het eerst een serieuze dreiging voor de Amsterdamse goalie Jeremy Borgman, die een zware avond had en er vaak alleen voor stond, dan wel lag of zat. De zwakke plek van de Tigers werd zichtbaar. De soms onoplettende verdediging speelde te veel vooraan en Borgman bleef eenzaam achter. Dat ging goed tot de Lions met een breakaway opnieuw oprukten naar het Amsterdams doelgebied. Na twaalf minuten en drie seconden speeltijd scoorde Floris Veenhuizen met assists van Milan Boer en Valentijn Scheffe de eerste goal voor de Lions, 0-1. Vijfenveertig seconden later volgde de tweede breakaway met aanvullende schade, Nikita Kamyshev verzilverde de assist van Arno Rath, 0-2. Martijn Broerse kreeg even later van Kamyshev gelegenheid het derde punt te maken, 0-3.

Na de rust speelden de Tigers hun slechtste periode van dit seizoen. De positie van de spelers, de opbouw, het liet te wensen over. Zorgelijk voor een team dat favoriet is in zijn poule. De verdediging was vaker aan de verkeerde zijde van de blauwe lijn dan waar Borgman ze nodig had. De Lions verschoven hun probleem - de puck en aanvallende Tigers- zo steeds naar het goalgebied van Amsterdam, waar ze vrij spel hadden. Tijdens een powerplay bracht Tobias Kathan door een assist van Connor Barette de Tigers met een prachtig afstandsschot terug in de wedstrijd: 1-3. Een powerplay voor de Lions zette de Tigers weer verder op achterstand. Een schot van Floris Veenhuizen met assists van Sirio Barone en Valentijn Scheffe maakte het 1-4. Het haalde weinig uit dat Amsterdam daarna weer compleet was. Veenhuizen sloeg weer toe met hulp van Scheffe. 1-5. Een mooie redding van Borgman in de negenendertigste minuut voorkwam erger voor de Tigers. Hij greep de puck na een hard schot op goal uit de lucht.

In de enerverende derde periode bleek dat de strijd nog niet was gestreden. Amsterdam werkte aan een comeback. Tijdens een powerplay oogstte Michael Mackie-Kwist de assists van Ivan Muso en Calvin Pohlman: 2-5. Bram Mookhoek verijdelde een nieuwe aanval van Amsterdam, maar betaalde daarvoor met twee keer twee minuten op de strafbank. Michael Mackie-Kwist en Ivan Muso gaven een assist aan Julian Bertelingen kort na de tweede volgde de derde Amsterdamse goal: 3-5.

Tobias Kathan deed, met assists van Rocco van Hoorn en Calvin Pohlman, zijn eerdere goal nog eens over. Met een vrijwel exacte kopie scoorde hij de 4-5. Dordrecht speelde weer met een man minder, maar Valentijn Scheffe ontsnapte aan de Tigers. Hij omspeelde Borgman en gleed de 4-6 binnen. Amsterdam drong de Lions terug naar hun thuisvak en voerde onophoudelijk druk op het Dordtse doel, dat was veranderd in een onneembare vesting. Je ziet het ook wel in actiefilms: alle schoten mis. De twee schoten die wel in de Lion-goal gingen werden om onduidelijke redenen afgekeurd. Een bittere pil voor de Tigers, die anders gelijk zouden staan met de Lions. Dat zou langer doorspelen met alle kansen van dien zijn geweest.

Voor de Tigers is het nu vooral de vraag hoe zij de volgende wedstrijd gaan spelen. De formule van deze avond was weinig succesvol.