Spektakel in het Noorden

23 oktober, 2019

Categorie: 2019-2020 | TIGER TALK

Foto door SvdS Fotografie

Na een ruime overwinning op Utrecht en zeges op Leeuwarden en Den Haag, waar meer in had kunnen zitten, troffen de Tigers afgelopen zaterdag een tegenstander van formaat. Het publiek en de streamvolgers zagen een thriller op Gronings ijs.

De eerste periode leverde beide teams lange tijd geen punten op en had weinig momenten die de boeken haalden. De Tigers speelden solide en waren sterker, maar het lukte ze niet de puck naar het Gronings doel te brengen. GIJS kwam beter in het spel en kreeg licht de overhand. Anderhalve minuut voor de eerste onderbreking zette een mooie individuele actie van Sebastiaan Snijder Groningen thuis op voorsprong: 1-0.

Rust doet wonderen. Binnen de eerste minuut van de tweede periode maakte Calvin Pohlman de stand gelijk. De assists waren van Connor Barette en Rocco van Hoorn. De Tigers bleven scherp. Zeven minuten later bestormde Michael Mackie-Kwist tijdens een powerplay met assists van Julian Berteling en Zeb van Duin opnieuw de Groningse goal: 1-2. Ondanks hun vasthoudende spel en felheid in duels verzuimden de Tigers meer punten te maken.

De spanning steeg. Groningen kwam met een paar sterke aanvallen, die door een uitstekend keepende Jeremy Borgman het Tigerdoel niet haalden. Ook de Groningse goalie wist zijn post te bewaken. GIJS haalde voordeel uit een powerplay, Mike Groenhof verzilverde de assists van Sebastiaan Snijder en Chris van der Vossen: 2-2. De twee powerplays die volgden waren voor Amsterdam. Ze leverden het team geen punten op. In de laatste minuut voor de tweede rust maakten de Tigers toch de dienst uit, Lance van Duin scoorde alsnog de derde goal.

Beide teams draaiden op volle kracht in de bloedstollende derde periode. De strafbanken waren vaker bezet en twee Groningse spelers raakten geblesseerd. Na ruim drie minuten spelen stuurde de scheidsrechter Mick Vastenhouw twee en tien minuten naar de Amsterdamse strafbank voor een Check to the Head. De Groningers sleepten daar geen punt uit. Alexander Zimbelmann scoorde kort daarop met een assist van Kevin Zimbelmann een ‘scramble’ goal voor de thuisploeg. Het stond 3-3.

Zeven minuten later kwam het beslissende moment. Tobias Kathan veroverde de puck en nam die mee naar het thuisvak van GIJS. Zijn prachtige schot op het doel ketste af op de paal. Man of the match Jim ‘Jimbo’ Vorster greep in en schoot de game winning puck binnen: 3-4.

Groninger Ronald Koops bleef op het ijs liggen na een treffen met Rocco van Hoorn, die een Game Penalty kreeg voor Kneeing. Van de nog zeven minuten speeltijd moest Amsterdam het vijf minuten met een man minder doen. De Tigers hadden een zware dobber aan GIJS, maar hielden stand.

Groningen  wisselde de goalie voor een veldspeler, die op de puck ging liggen toen Connor Barette op het lege doel schoot. Volgens het regelement is dit een technical goal. De hoofdscheidsrechter hield er een andere visie op na en gaf de Tigers een penaltyshot. De Groningse keeper keerde terug in zijn goal. Michael Mackie-Kwist schoot de puck niet in, maar net over het doel. Groningen nam daarop een time-out en ruilde hun keeper opnieuw voor een veldspeler. Een assist van Calvin Pohlman gaf de sterk spelende Julian Berteling de gelegenheid  in de laatste seconde de 3-5 voor Amsterdam te maken.

De overwinning op Groningen laat zien dat de Tigers terecht op de eerste plaats staan in hun poule. Ze verstevigden hun positie met zes punten verschil op GIJS. Met een goede coach, nieuwe talenten en ervaren spelers zijn de Tigers klaar om volgende week in Eindhoven tegen de Kemphanen te strijden, de nummer een in de andere poule. Zaterdag 2 november spelen de Tigers weer in eigen huis, dan tegen de Dordrecht Lions.