fbpx

TIGERS BEGINNEN PLAY-OFFS IJZERSTERK

17 februari, 2020

Categorie: 2019-2020 | TIGER TALK

Foto: Marius Puhl

Op de valreep kwalificeerden de Capitals zich vrijdagavond voor de kwartfinale van de play-offs in de Eerste Divisie. Zestien seconden voor het einde van de overtime schoten ze de beslissende 4-1 tegen de Nijmeegse touwen, wat betekende dat ze zo’n vijftien uur later mochten afreizen naar Amsterdam voor een confrontatie met de Tigers. En dat beloofde voor de nummer 1 van Poule B, zelf vrij van spelen in de achtste finales, een prettige loting. De Tigers wonnen hun eerdere confrontaties met de Friezen met respectievelijk 1-4 en 7-2. Of ze dat tegen een ietwat moegestreden Leeuwarden nog eens dunnetjes over konden doen? Ja.

Wederom waren er zaterdagavond meer dan duizend ijshockeyliefhebbers afgereisd naar de Jaap Edenhal, dit keer voor de eerste kwartfinalewedstrijd van de Tigers. Coach Ondrej Kratky verkeerde in een luxepositie: de zwart-witte brigade verscheen ten tonele met een nagenoeg complete selectie. Bryan Hoogeraad en Billy Grapperhaus ontbraken vanwege blessures, Kalle Pirinen moest sneuvelen om een spelersoverschot te voorkomen.

En de sfeer zat er meteen goed in. Onder luid gejuich en getrommel schoten de Tigers, aangevoerd door kapitein Calvin Pohlman, uit de startblokken. De defensie van de Capitals werd vroeg gecheckt en het doel van goalie Zijlstra werd veelvuldig onder vuur genomen. Het duurde echter 19 minuten en 58 seconden voordat de Amsterdamse dadendrang daadwerkelijk kon worden omgezet in een doelpunt. Het was assistent-kapitein Tobias Kathan die, zoals wel vaker dit seizoen, de ban brak voor de Tigers. De assists bij zijn goal kwamen van John Versteeg en Calvin Pohlman. Beide ploegen zochten direct na de 1-0 de kleedkamer op.

En uit die kleedkamer verscheen twintig minuten later een ontketend Amsterdams collectief. Binnen zes minuten was de 1-0 door de Tigers gepromoveerd tot een 5-0 voorsprong. Het was tweemaal sniper John Versteeg die binnentikte, eenmaal met een even subtiel als ingenieus tikje dat een ziedend schot van Calvin Pohlman van richting veranderde, en eenmaal uit een assist van Tobias Kathan. De derde kwam van de aanvoerder zelf, die na voorbereidend werk van James Mercer en John Versteeg met een snelle beweging binnenschoot. De vijfde Amsterdamse goal, gemaakt door Luca van der Genugten na goed voorbereidend werk van Julian Berteling, was voor de Leeuwardense coach aanleiding tot een time-out.

Dat deed de Friezen heel even goed. Donny Pohlman en Tobias Meijer moesten twee minuten zitten voor respectievelijk Roughing en Interference, Calvin Pohlman volgde kort daarna zijn jongere broer op met een tweeminutenstraf voor Charging. Het overtal kon door de Capitals niet worden benut en ook een goaliewissel aan hun kant – Zijlstra maakte plaats voor Verduin – kon de pijn niet verzachten. Nog geen minuut na de ruil was John Versteeg weer John Versteeg. Hij was oog in oog met Verduin meedogenloos en maakte zijn derde: 6-0. Donny Pohlman strooide nog wat zout in de inmiddels opengereten wonden van de Friezen; hij legde in de vijfendertigste minuut de 7-0 in het mandje, uit assists van Zeb van Duin en James Mercer.

Kort na rust schoot ‘Don Fransesco’ wederom raak; hij verzilverde een mooie actie van Ivan Muso. Daarna kon het jonge Pohlmanov-kroost weer even pleiten: hij mocht twee plus tien minuten zitten voor Checking from Behind, na Holding van tegenstander Emiel Rispens, die daarvoor zowel een berisping als tweeminutenstraf kreeg. Het resulteerde bovendien in een agressieve schermutseling, die door scheidsrechter Pascal Keus op daadkrachtige wijze in de kiem gesmoord werd.

De grootste rumoer in de tent moest echter nog komen. De gemoedstoestand van de Capitals werd er in de derde periode niet beter op. Tobias Meijer kreeg tien minuten voor het uitschelden van de scheidsrechter en Brend de Jong besloot, toen hij twee minuten moest banken voor Roughing, om zijn bidon te legen over het provocerende Amsterdamse publiek. Het gevolg was een spetterende bierdouche, een flippend Capitals-staflid en stoeiende spelers, die uiteindelijk uit elkaar gehaald moesten worden door scheidsrechters en omstanders. Brend de Jong ontving voor zijn supportershower 25 minuten en kon vertrekken. Kort daarvoor maakte Julian Berteling, uit assists van Tobias Kathan en John Versteeg, met een snelle schuiver in de verre hoek de 9-0.

De laatste vijf minuten was het nogmaals Tiger Time. Hoogtepunt van de avond was het fenomenale samenspel tussen de Dalton-boys: Sam van Duin passte naar zijn jongere broer Lance van Duin, die op zijn beurt zijn tweelingbroer Zeb van Duin in staat stelde om het tiende Tiger-doelpunt te maken. Daarmee was de koek nog niet helemaal op. Ivan Muso gebruikte met nog twee seconden op de klok zijn ervaring als tennisser om een uit de lucht vallende puck perfect te timen en vanaf een centimeter of vijf van de doellijn tegen de touwen te tikken. Zijn curieuze, uitbundige viering, die doet denken aan het leegschieten van een Kalasjnikov-geweer, is er een voor in de boeken.

En zo gaan de Tigers met een opgeruimd gevoel de tweede kwartfinalewedstrijd tegemoet. Zaterdag 22 februari moeten de mannen de kwartfinaleklus af zien te maken in Leeuwarden. Mocht dat niet lukken, dan volgt een derde en beslissende wedstrijd op 23 februari, om zes uur, in Amsterdam. De verwachting is echter dat de halve finale tegen die tijd al is veiliggesteld. Al hoor je dat eigenlijk niet te zeggen.

Wedstrijdschema play-offs (onder voorbehoud):

Kwartfinale

Halve finale